Noći u Havani

Havana je svjetska prijestolnica afro-latinske glazbe i plesa, a više od 50 godina u njezinu je epicentru bio klub Tropicana. Sve je počelo 1939. kad je u prigradskoj vili s golemim, divljim tropskim vrtom rođena briljantna ideja: postaviti pozornicu na otvorenome i ispuniti staze stotinama izvođača opčinjenim glasnim afro-latinskim ritmom, u raskošnim kostimima i dovoljno pohotljivim koreografijama da odvuku publiku u egzotiču zemlju čudesa.

Zvijezde poput Nata Kinga Colea pjevalu su hollywoodskim glumcima, američkim gangsterima, međunarodnim jetseterima, turistima koji su stizali čarter letovima i Batistinoj političkoj eliti. Tropicana, utjelovljenje dekadencije Batistine Kube, preživjela je revoluciju, a veljača je najbolje vrijeme da ju posjetite kada postoji vrlo mala vjerojatnost, zbog malo ili gotovo bez oborina, da će se predstava premjestiti u zatvoreno pa sudionici mogu provesti noć u ugodnom otvorenom prostoru u kojem zabava traje do ranih jutarnjih sati. 

 

I Havana je, poput Tropicane, puna ritmičnih zvukova i glazbom pulsira od podneva svakog dana s upečatljvim ugođajem 1950-ih. Nostalgija prožima cijeli grad: pokrpani automobili-dinosauri štucaju i lupaju pokraj ruševnih kuća slabo osvijetljenih uličnim svjetiljkama. U Starome gradu, Habani Vieji, barokna katedrala San Cristobala i Palacio de los Capitanes Generales izdvajaju se bogatim mramorom i valovitim linijama, otkrivajući profinjenu i bogatu prošlost. U četvrti Centro Habana divite se Capitolu, jednom od simbola grada, pomalo kopiji Kapitola u Washingtonu. Poslije posjetite kolonijalnu prošlost Kube sa savršeno smiješnim mojitom u kafiću na krovu hotela Inglaterra i gledajte elegantne Kubance dok sviraju. 

U pozadini je uvijek prisutan osjećaj da je Havana zastala u godini 1960., što je čini jednim od najintrigantnijih i najnezaboravnijih gradova na svijetu.